Проектування систем вентиляції на зварювальних ділянках
Основне завдання, що стоїть перед інженерами-проектувальниками Компанії«ВЕНТСЕРВІС», полягає в створенні збалансованої приточно-витяжної системи, яка демонструє стабільно високі результати при порівняно невеликих енерговитратах. Головна мета — знизити обсяги повітря, що витрачається, зберігаючи показники якості повітряного середовища на максимальному рівні.
Для вирішення цього завдання розробляються найбільш ефективні схеми вентиляції цеха:
Використовуються місцеві відсмоктувачі, що забезпечують видалення до 75% шкідливостей.
Децентралізовані витяжні вентсистеми, проектовані для окремих ділянок цеху, запобігають поширенню шкідливих виділень по всьому приміщенню.

Подача зовнішнього повітря проводиться в нижню частину цеха за допомогою спеціальних розподільників повітря (розбавлення шкідливостей до необхідної концентрації).
Застосовується високопродуктивна система механічної загальнообмінної витяжки канального типу, розташованої у верхній зоні приміщення.
Приточне повітря подається дифузно в місця, що знаходяться поряд з локалізованими робочими зонами.
Для місцевих витяжних установок передбачається швидкість руху повітря від 0,5 до 1,8м/с (залежить від типу зварювальної операції).
При відсутності місцевих відсмоктувачів зовнішнє повітря надходить у верхню зону цеха.
Витяжка шкідливих виділень здійснюється з нижньої (2/3) та з верхньої (1/3) зони цеха як механічним, так і природним шляхом (при відсутності місцевої витяжної системи).
Повітря, яке видаляється, очищується (фільтри) і виводиться в атмосферу без проведення рециркуляції.
Розрахунок вентиляції зварювального цеха
Технічні характеристики, конфігурація і комплектація промислових вентсистем визначаються нашими фахівцями виходячи з гігієнічних вимог і фактичних даних, до яких відноситься:
Тип і концентрація виділень: окиси фтористих з’єднань, озону, вуглецю, оксиди азоту, надлишки тепла;
Швидкість витрат зварювальних електродів на годину;
Необхідний обсяг повітря, який визначається типом зварювання: ручне (обсяг повітря — 1500-4500 м3/год), напівавтоматичне (1700-2000 м3/год), порошковим дротом (до 5400 м3/год);
Площа і планування приміщення;
Специфіка проведення технологічних операцій (стаціонарні пости, відсутність фіксованих зон);
Номенклатура і габарити оброблюваних виробів;
Кількість працівників;