ВЕНТИЛЯЦІЯ РЕСТОРАНІВ, ЇДАЛЕНЬ ТА ІНШИХ МІСЦЬ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
Організація правильного повітрообміну в закладах громадського харчування значно відрізняється від систем вентиляції в житлових або виробничих приміщеннях. Це необхідно враховувати при розрахунку і підборі вентиляційної системи!

До яких об’єктів належить вентиляція громадського харчування?
Це можуть бути будь-які заклади громадського харчування, де одночасно відбуваються і процеси приготування їжі, її подачі та прийому, і зони розваги.
• Кафе і кав’ярні;
• Ресторани;
• Закусочні;
• Столові;
• Бари;
• фудкорти тощо.
Головною причиною наявності безлічі особливостей в проектуванні вентиляції, витяжки та кондиціонування в кафе, ресторанах, столових і подібних приміщеннях є комбінований тип ділянок.
Ділянки об’єктів громадського харчування
Як правило, заклади громадського харчування включають:
• Вентиляцію кухні — організацію ефективної місцевої витяжки над варильними плитами і жаровнями, зонами приготування холодних страв, за допомогою витяжних зонтів і припливно-витяжних установок;
• Вентиляцію зали для гостей — забезпечення повітрообміну і температурних параметрів для комфортного перебування відвідувачів;
• Витяжну і загальнообмінну вентиляцію побутових і підсобних приміщень — складів з продуктами (в т.ч. холодильників), туалетів, комор, роздягалень для персоналу і т.д.
Всі перераховані вище ділянки закладу вимагають установки різних типів обладнання, але, в той же час, їх комплексної роботи: припливно-витяжна вентиляція, витяжка, і кондиціонування повинні управлятися централізовано з можливістю контролю параметрів в різних частинах об’єкта.


Організація витяжки на кухні
Кухня — найскладніша з ділянок об’єкта, що вимагає більше уваги і роботи професіоналів.
• Велика кількість вихідного тепла, пара, дима, вологи за рахунок безперервної роботи плит, духових шаф, жаровень;
• Потрібні потужне обладнання, призначене для роботи в середовищі жирів, і складніша система вентиляції;
Витяжку на кухнях забезпечують витяжні зонти з краплевіддільниками (жировловлювачами) острівного і пристенного типів (в залежності від планування приміщення), і правильно підібрана система відведення відпрацьованого повітря, особливо для закладів, які розташовуються на перших поверхах житлових або офісних будівель

Організація вентиляції в обідньому залі
При підборі вентиляційного устаткування, головне завдання забезпечити достатній приплив свіжого повітря і забір відпрацьованого повітря в обідньому залі, з розрахунку обсягу приміщення і кількості посадочних місць. Тут перевага віддається припливно-витяжним установкам з рекуперацією тепла. При цьому важливо не допускати проникнення сторонніх запахів з кухні до відвідувачів, з чим прекрасно впорається теплова завіса.

Як отримати проект вентиляції ресторану або кафе?
Компанія«ВЕНТСЕРВІС» проводить індивідуальну роботу з проектувальниками і замовниками по розробці проектів комплексної вентиляції кафе і ресторанів та їдалень з наступною поставкою обладнання та монтажем.
Всі реалізовані нами об’єкти успішно проходять перевірки у відповідних інстанціях і допускаються до здачі та експлуатації.
Не поспішайте економити або реалізовувати проект без належних знань і досвіду, адже перепланування існуючої системи вентиляції досить дорогий і непростий процес.